PS-verga­dering over inter­pel­la­tie­debat FPLG, beleidsnota Sport en start­no­titie Economie


17 juli 2024

Interpellatiedebat FPLG
Woensdag 17 juli was de laatste PS vergadering voor het zomerreces. Agendapunten voor deze vergadering waren de beleidsnota Sport, de startnotitie Economie en een door de linkse oppositiepartijen aangevraagd interpellatieverzoek over het besluit van GS de voortgang van het Fries Programma Landelijk Gebied “on hold” te zetten. De Statenfractie van PvdA, GrienLinks, D66, PvdD en Statenlid Jonker vinden dat opmerkelijk, aangezien de opdracht van GS, wat betreft de uitvoering van het FPLG, niet gewijzigd is. Ook de wettelijke doelen die met het FPLG gemoeid zijn ook nog steeds van kracht.

De stuurgroep FPLG wil ook door met de opgaven. Er is weliswaar minder geld beschikbaar, maar alles bij elkaar opgeteld komen we nog op een bedrag van plm 10 miljard wat het rijk tot 2035 beschikbaar heeft. Zoals het Planbureau voor de Leefomgeving constateert, is vooral op de wat langere termijn minder geld beschikbaar, maar niet op de kortere termijn. We moeten dus niet focussen op wat niet kan, maar op wat wel kan. De urgentie is groot. Ook de stuurgroep FPLG benadrukt de noodzaak van prioriteren en faseren met een personele inzet die daarbij aansluit.

Onder aanvoering van de BBB bleek een krappe meerderheid van de Staten niet te porren voor het voeren van een debat over het FPLG. Dus werd het verzoek van de 5 Statenfracties niet gehonoreerd. Een feitelijke en flagrante schending van de democratische waarden die tot voor kort nog binnen het “Friese Parlement” van toepassing waren. De ongeschreven regel was tot gisteren altijd dat interpellatie- en debatverzoeken, die door meerdere fracties worden ondersteund, worden toegewezen. Deze vorm van negeren van democratische spelregels vindt onze fractie een zorgelijke ontwikkeling. Wij zullen alert blijven en keer op keer tegengas bieden, daar waar de democratische waarden op het spel staan.

Beleidsnota Sport
De beleidsnota Sport is door een ruime meerderheid door Provinciale Staten aangenomen. Daarbij is ook stil gestaan bij het belang van sociale veiligheid en brede inclusie als onderdeel van het sportbeleid. Een amendement van onze fractie, mede ingediend door de PvdA, om naast een generieke beleidsregel ook concrete maatregelen te adresseren tegen grensoverschrijdend gedrag op grond van sekse, huidskleur, gender, seksuele gerichtheid, fysieke verschijning en religie haalde het niet. De meerderheid van de Staten wilde niet verder gaan dan het aannemen van een algemeen en niet concreet statement. Alweer een gemiste kans. Lees hier onze inbreng.


Startnotitie Economie
De startnotitie Economie is een ambitieus document dat een solide kader biedt voor het behalen van de gestelde circulaire doelen. Dat beleid als startpunt voortzetten is voor de hand liggend. Toch moeten we daarbij ook aandacht schenken aan een belangrijk feit: het is halverwege 2024, maar als iedereen zou leven zoals in Nederland, zouden we alle grondstoffen voor dit jaar al hebben verbruikt, aldus het Global Footprint Network. Dit jaar viel de Nederlandse Overshoot Day op 1 april. Als iedereen zou leven zoals in Nederland, zouden we vier aardbollen nodig hebben. Wereldwijd valt de Earth Overshoot Day dit jaar op 1 augustus. Het is duidelijk dat de westerse economieën met de grootste ecologische voetafdrukken het voortouw moeten nemen.

Onze fractie heeft de volgende suggesties gedaan voor de uitwerking van dit startdocument naar een beleidsnota:

  1. We moeten afstappen van de automatische focus op economische groei. Nieuwe economische modellen, zoals de donuteconomie van de Engelse econoom Kate Raworth, bieden duidelijke maatregelen om sociale en ecologische grenzen te respecteren. Kate Raworth constateert dat gezondheid, politieke inspraak en sociale gelijkheid binnen het sociale fundament vaak onder de maat zijn, terwijl aan de andere kant de ecologische grenzen van klimaat, stikstof en biodiversiteit fors worden overschreden. Raworth biedt in zeven stappen heldere maatregelen om dit te veranderen. We bevelen aan deze benadering als referentie mee te nemen voor de nieuw op te stellen beleidsnota.
  2. Voldoende en schoon water is samen met een gezonde bodem de basis van ons bestaan in dit land. Met Wetsus heeft Fryslân een wereldspeler voor watertechnologie binnen haar grenzen. Wetsus moet toonaangevend blijven op het gebied van duurzame watertechnologie en verdient daarvoor blijvende provinciale steun.
  3. In onze veranderende wereld zouden de NOM(Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij) en de FOM (Friese Ontwikkelings Maatschappij) zouden zich uitsluitend moeten richten op het investeren in en innoveren van bedrijven die 100% circulair zijn of daar snel naartoe kunnen groeien.
    Lees hier onze volledige inbreng
    .

Gerelateerd nieuws

Demo tegen landbouwgif

Samen met honderden andere demonstranten liepen wij mee in de mars tegen landbouwgif in Assen. Landbouwgif is namelijk schade...

Lees verder

Opinie: vermijd hittestress bij landbouwdieren. Ook voor dieren een Nationaal Hitteplan

Het begint zo langzamerhand weer warmer te worden. Dat betekent dat het gevaar van hittestress voor met name landbouwdieren w...

Lees verder