Opiniestuk over BBB-beleid


7 september 2024

Eind aan aanpak stikstof, geen 25 miljard voor het platteland, nul euro voor herstel natuur en als uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek niet bevallen verdwijnt het rapport in de la: het beleid van de BBB-minister van landbouw klampt zich vast aan het verleden. Het verzet zich met hand en tand tegen alle groene, gezonde en grassroots initiatieven die geen onderdeel zijn van de agro-industrie.

Erg? Welnee! We leven immers in een tijd die vraagt om grote verandering: anders denken en doen. Anders omgaan met ons voedsel, onze natuur, onze leefomgeving, met onze dieren. En dan heb je altijd mensen die bang zijn om macht, geld en status te verliezen.

Die angst vind je terug in de BBB-landbouwparagraaf van kabinet Schoof. Daarin wordt alle vernieuwing teruggedraaid of uitgesteld. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van achterhaald beleid, van achterhaald denken, de laatste restjes van verzet. En zoals bij alle grote veranderingen, betekent dit dat het kantelpunt bijna is bereikt. Binnen afzienbare tijd is het verdienmodel van de agro-industrie niet meer leidend, maar een gezond voedselsysteem en ecologisch evenwicht.

Laten we dus niet veel aandacht besteden aan het achterhaalde landbouwbeleid van deze BBB-minister, maar hard blijven werken aan een gezond voedselsysteem en ecologisch evenwicht. Samen komen we er wel.

Menno Brouwer, Frederique Kosse, Stijn ten Hoeve PvdD Statenfractie Fryslân & Groningen

Gerelateerd nieuws

Stop de jacht!

Ons Statenlid Menno Brouwer was aanwezig bij een bijeenkomst van Jagersvereniging Friesland en de Nederlandse Organisatie Jac...

Lees verder

Natuurliefhebber? Deze film moet je zien!

Lees verder