Partij voor de Dieren stelt vragen over jacht­reizen aan Gede­pu­teerde Kramer


23 december 2015

Buitenlandse reisbureaus bieden reizen aan waarbij jagers in Nederland beschermde dieren mogen afschieten. De Tweede Kamer nam recent een motie aan om de import van jachttrofeeën tegen te gaan. De Partij voor de Dieren in Fryslân wil dat de provincie deze vorm van jagen volledig onmogelijk maakt.

Onlangs bleek dat Amerikaanse en Servische reisbureaus trofeejacht reisjes in Nederland aanbieden. Daarbij mogen jagers voor grof geld zo veel mogelijk ganzen en andere ‘trofeesoorten’ afschieten. Het gaat in elk geval om de reisbureaus GetDuck.com en Safari international. Zij lokken jagers uit de hele wereld met foto’s van grote aantallen dode ganzen en andere, soms zeldzame, dieren. Die worden de jagers in het vooruitzicht gesteld als zij komen jagen in Nederland.

Trofeejacht in het buitenland heeft tot veel maatschappelijke verontwaardiging geleid. Zo werd wereldwijd afschuw uitgesproken over het doden van de leeuw Cecil in Zimbabwe door een Amerikaanse trofeejager. De Tweede Kamer nam onlangs de motie Thieme/Heerema aan om de import van jachttrofeeën tegen te gaan.

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Johannes Kramer over de trofeejacht. Ze wil onder andere weten of die reizen ook in Fryslân worden georganiseerd en of er in deze provincie is gejaagd door mensen die via de genoemde of andere reisbureaus een jachtreis naar Nederland hebben geboekt. Bovendien wil de partij dat de provincie alle ontheffingen zodanig aanpast dat trofeejacht in Fryslân onmogelijk worden gemaakt.

Fractievoorzitter Rinie van der Zanden: “de jacht in Fryslân lijkt steeds extremere vormen aan te nemen. Eerst het vergassen van de dieren, nu de mogelijkheid van trofeereizen. Ik kan me niet voorstellen hoe we nog dieper zouden kunnen zinken als provincie.”

De vragen zijn hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Vergadering Provinciale Staten 16 december 2015

Op 16 december 2015 was de laatste vergadering van Provinciale Staten in 2015. Tijdens deze vergadering kwamen belangrijke on...

Lees verder

Opinie: Ganzenprobleem niet overdrijven (Te Gast-artikel in de Leeuwarder Courant van 26 januari 2016)

Amerikaanse en Servische reisbureaus bieden tegenwoordig trofeejachten op ganzen aan in Nederland. Ook in Friesland. Het tijd...

Lees verder