Partij voor de Dieren wil ophel­dering over zwanen­jacht


18 maart 2016

In Fryslân is ontheffing verleend voor afschot van zwanen. Uit recente filmbeelden van Een Vandaag blijkt dat de jacht op zwanen in het Groene Hart gepaard gaat met veel dierenleed. De Friese Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Johannes Kramer.

In de beelden van Een Vandaag is te zien dat jagers de gewonde zwanen lieten aanvallen door honden en dat de dieren over de grond werden gesleept. Ook werd melding gemaakt van het doodslingeren van de zwanen aan hun nek. Daarnaast is het al langer bekend dat het schieten met hagel op dieren voor veel dierenleed zorgt. Er worden dan honderden metaaldelen op dieren afgevuurd. Zeker grote dieren als zwanen zijn dan niet direct dood, maar ze breken dan bijvoorbeeld wel botten. Ook in Fryslân is gebruik van het hagelgeweer toegestaan. Eenmaal op de grond moeten de zwanen alsnog worden afgemaakt.

Fractievoorzitter Rinie van der Zanden: “Wij willen weten wat er gebeurt met de dieren nadat ze zijn aangeschoten, maar nog wel leven. Is hier wel voldoende toezicht op? Daar maak ik me grote zorgen over."

Inmiddels is de politie een onderzoek gestart naar de gang van zaken in het Groene Hart.

De schriftelijke vragen zijn hier na te lezen.

Gerelateerd nieuws

Overzicht activiteiten Statenfractie 2015

Het jaar 2015 in nadere details: Schriftelijke vragen aan gedeputeerde staten over: Vragen over vergassen ganzen Vragen ...

Lees verder

Inbreng Statenvergadering 23 maart 2016

Krimp van de bevolking is een gegeven in Fryslân. De opgave is om het platteland leefbaar te houden en het aantrekkelijker te...

Lees verder