PS 29 mei - kadernota en omge­vings­visie


30 mei 2024

Op de PS agenda van 29 mei stonden onder andere de Provinciale Kadernota en de startnotitie Provinciale Omgevingsvisie.

De Kadernota is dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren een beleidsarm stuk. Het College ziet, behoudens de uitvoering van het Coalitieakkoord, geen ruimte voor nieuw beleid van BBB, CDA, FNP en CU te kunnen uitvoeren, moet fors worden bezuinigd. Ook ontbreekt een visie van het college op de toekomst en worden er geen keuzes gemaakt.

Keuzes worden door de Statenfractie van de Partij voor de Dieren wel gemaakt. Wij vinden dat er meer tempo gemaakt wordt om aan de verplichtingen met betrekking tot het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en de Kaderrichtlijn Water (KRW). Beide programma’s hebben een sterke uitwisselbaarheid met elkaar. Wij hebben met een amendement gepleit voor maximale inzet voor het nakomen van de afspraken met betrekking tot de realisatie van het NNN in 2027. Het gaat zowel bij het NNN als bij de KRW om langjarige afspraken en wettelijke taken. We zullen blijven aandringen op meer actie. Zie verder de tekst van de inbreng.

Onze fractie mist in de startnotitie Omgevingsvisie het thema dierenwelzijn. Dierenwelzijn heeft veel te maken met veel andere beleidsterreinen, met name waarmee ruimtelijke ingrepen annex zijn. Voorbeelden zijn de aanleg van faunapassages bij infrastructurele werken, natuurinclusief bouwen en diervriendelijke straatverlichting. Onze motie die het college oproept om dit thema mee te nemen bij de uitwerking van de omgevingsvisie, heeft het helaas niet gehaald. Weer een voorbeeld dat dierenwelzijn bij de huidige coalitie onderaan haar prioriteitenlijst staat. Zie onze volledige bijdrage hier.

Gerelateerd nieuws

De toekomst is plantaardig!

Frederique Kosse bezocht de Vegan Lentemarkt van Stichting The Green Shift in Groningen. Samen met onze PvdD-collega’s Stijn ...

Lees verder

Geen waardevrije economie in Fryslân

Menno Brouwer en Frederique Kosse waren bij ECGIC in Leeuwarden, een conferentie over toekomstbestendige economische modellen...

Lees verder