PS-verga­dering over funde­rings­schade


12 juli 2023

Op de agenda van Provinciale Staten (PS), d.d. 12 juli 2023, was het belangrijkste bespreekpunt de uitvoering van de eerder aangenomen moties over de Funderingsaanpak in het Fries veenweidegebied.

PS heeft op 21 december 2022 de Funderingsaanpak Fries veenweidegebied (als deeluitwerking van het Veenweide-programma 2021-2030) vastgesteld. Vandaag is uitgebreid gesproken over de financiering van de zogenaamde “code rood gevallen” in de Grootte Veenpolder. Inwoners in het veenweidegebied die te maken hebben met excessieve schade aan de funderingen van hun woning als gevolg van de diepontwatering van het gebied, worden beschouwd als code rood gevallen. Onze bijdrage hierbij is hier na te lezen.

Onze fractie heeft samen met GrienLinks, SP en D66 middels de motie “Ruimhartige regeling code rood gevallen” gepleit voor onder meer een ruimhartiger maatwerkoplossing door een ophoging van het maximale schadebedrag. Na overleg met de meeste andere fracties is dit voorstel samengevoegd met twee andere, deels complementaire voorstellen van andere fracties. Dat heeft geleid tot een integrale motie die vrijwel Statenbreed is aangenomen. Succes voor ons dus en een stevige steun voor gedupeerde inwoners met funderingsschade.

Een tweede motie om toekomstige schade aan funderingen zoveel mogelijk te voorkomen door via maatwerk in 2030 te komen tot een forse verhoging van de grondwaterstand, haalde het overeenkomstig de verwachting niet. Wij zullen overigens de noodzaak van hogere grondwaterstanden in het veenweidegebied blijven bepleiten. Fryslân moet nu in beweging komen voor zowel de code rood gevallen als de grondwaterstanden.

Tenslotte waren wij met GrienLinks mede indiener van de SP motie “Geen met PFAS vervuilde grond in zandwinputten storten”. Deze motie roept het Rijk op om te stoppen met het storten van met PFAS vervuilde grond- en baggerspecie in zandputten.

Gerelateerd nieuws

Pride Walk: Proud and Out!

Een bonte stoet met regenboogvlaggen trekt door het centrum van Leeuwarden. Ieders liefde wordt uitbundig gevierd. Zichtbaar ...

Lees verder

Het Coalitie-akkoord van BBB, CDA, FNP en CU: rammelend coalitieakkoord met vage plannen zonder financiële onderbouwing

Afgelopen woensdag stond het bestuursakkoord 2023-2027 “Oparbeidzje foar Fryslân” op de agenda van Provinciale State. Dit akk...

Lees verder