PS-verga­dering van 28 februari


29 februari 2024

Motie vreemd tijdelijke benutting stikstofruimte voor natuurproject

Onlangs was in het nieuws dat een natuurproject bij Grou is afgeblazen door het College van Gedeputeerde Staten. Het gaat om een samenwerkingsproject tussen Wetterskip en Provincie Fryslân, die al 3 jaar loopt. Dit project draagt in positieve zin bij aan het behalen van de Europese doelstellingen van de Kader Richtlijn Water de KRW. De Statenfracties van GrienLinks, PvdD, PvdA, SP en D66 hebben middels een motie vreemd om opheldering gevraagd over het afblazen van dit project. “Om in het zicht van de finish de stekker uit dit project te halen riekt naar de mening van onze fractie naar onbehoorlijk en onverantwoordelijk bestuur” , aldus Menno Brouwer, Statenlid Partij voor de Dieren. De kans is groot dat een al toegekende Europese subsidie ten bedrage van 1,7 miljoen euro wordt verspeeld. Een vorm van Russisch roulette met een groot financieel afbreukrisico. Het College zou er, volgens de Statenfracties, verstandig aan doen het eerdere besluit te heroverwegen.


Lees onze bijdrage hier na.


Motie vreemd BBB FPLG en NDA’s

Deze motie vreemd is een aan alle kanten rammelend voorstel en is mede door onze inbreng niet aangenomen. BBB stelt de wet te willen naleven maar wil dat alleen als het haar uitkomt. BBB vraagt in het kader van de Wet Stikstof en natuur om natuurdoelanalyses, maar verwijst deze naar de prullenbak als de uitkomsten haar niet aanstaan. BBB vraagt om een onafhankelijk orgaan om de staat van de natuur te beoordelen, maar wil de adviezen van dit orgaan negeren als deze niet in het straatje van BBB passen.

Deze motie vreemd – what’s in a name – gaat ten koste van Fryslân, van een leefbaar platteland en niet in de laatste plaats van boeren in Fryslân.


Onze bijdrage is hier na te lezen.

Gerelateerd nieuws

Heeft de banaliteit v/d haat gewonnen?

De banaliteit van de haat tegen mensen uit de regenbooggemeenschap is in overvloed te vinden op social media: X, YouTube, In...

Lees verder

Vragen over verboden spieringvisserij

Vissers halen meer dan 20 ton aan 'verboden' vis uit Waddenzee, kopt Omrop Fryslân in een bericht op 12 februari jl. Alleen...

Lees verder