Heeft de bana­liteit v/d haat gewonnen?


29 februari 2024
De banaliteit van de haat tegen mensen uit de regenbooggemeenschap is in overvloed te vinden op social media: X, YouTube, Instagram, binnen appgroepen. Wie wil en wie een sterke maag heeft, kan het opzoeken…

Het is onversneden homohaat, gewelddadige transhaat – zelfs tegen transkinderen – schaamteloos misogyne uitingen tegen lesbische vrouwen. Zowel in aantal als in buitensporigheid nemen deze banale uitingen toe.

Erg? Ja. Voor leden van de regenbooggemeenschap, hun familie, hun vrienden die er mee geconfronteerd worden.

Erg? Ja. Want wat ook gezegd wordt – we kennen de scheldwoorden, de bedreigingen, de haat – de meeste mensen reageren niet. De meeste mensen durven niet te reageren. De meeste mensen kijken weg.

Erg? Ja. Want de banaliteit van de giftige haat tegen de regenbooggemeenschap sijpelt door op straat, in huizen, in gemeenten, in provincies. En als we niet oppassen is het overal.

Hoe het niet moet? Gisteren vergaderde Provinciale Staten over regenboogbeleid in provincie Fryslân. Teleurstellende uitkomst: Fryslân alleen in naam regenboogprovincie; er komt geen regenboogbeleid tegen de haat.

Hoe het wel kan? Gisteren was regenboogambassadeur Henk Nijmeijer op bezoek bij provinciale staten Drenthe. Hij gaf een presentatie over zijn werk: bevorderen veiligheid en acceptatie voor de regenbooggemeenschap.

Heeft de banaliteit van de haat gewonnen? Echt niet! Onze Statenfractie blijft samen met mensen uit regenboogorganisaties vechten voor veiligheid, gelijkwaardigheid en een iepen waar iedereen thuis kan komen. Voor een mienskip die niet wegkijkt, voor een mienskip die ‘nee’ zegt tegen de banaliteit van de haat.


Lees onze bijdrage hier na.

Gerelateerd nieuws

Bezoek bouwbedrijf Van Wijnen

De Statenfracties van GrienLinks, SP en PvdD hebben op woensdag 20 februari een werkbezoek aan de nieuwe woningfabriek van bo...

Lees verder

PS-vergadering van 28 februari

Motie vreemd tijdelijke benutting stikstofruimte voor natuurproject Onlangs was in het nieuws dat een natuurproject bij Grou...

Lees verder