Symposium Dyna­mische Wadden­delta


1 oktober 2023
De Waddenkust staat aan de vooravond van grote veranderingen. De kern is klimaatadaptatie: het is niet de vraag óf maar hoe de Waddenkust verandert. Onze Statenfractie bezocht het Symposium Dynamische Waddendelta in Harlingen, georganiseerd door de Waddenacademie en tevens afsluiting van de Landschapstriënnale 2023.

Duidelijk is dat traditionele oplossingen, zoals alsmaar dijken verhogen met beton en en asfalt, op de lange termijn niet meer houdbaar zijn. Nodig is: herstel ecosystemen, building with nature en ruimte bieden aan natuur.

Tijdens het symposium werden initiatieven van onderop besproken, maar ook de noodzaak van een overheid die keuzes maakt en kaders stelt. Initiatieven van onderop zijn er genoeg; denk aan Holwerd aan Zee. Voorals nog ligt het probleem bij de overheid: die verschuilt zich achter een onuitputtelijke stapel rapporten, actieplannen, uitvoeringsagenda’s, visies, convenanten en mooie woorden als mienskip en verbinding. Heel veel woorden, maar ondertussen lijkt er weinig te veranderen. Het is tijd voor daadkracht met hulp van deskundigen en dwarsdenkers.

Partij voor de Dieren Fryslân wil rechten voor de Waddenzee, herstel en behoud van maritieme ecosystemen, stoppen met gaswinning in en rond de Waddenzee en uitbouw vismigratieroutes. Wij zeggen ‘ja’ tegen Holwerd aan Zee.

Gerelateerd nieuws

Vergadering over toekomst duurzaam landbouwbeleid

In de vergadering van Provinciale Staten is gesproken over een terugblikonderzoek van de Noordelijke Rekenkamer 'Zoektocht na...

Lees verder

Zero waste & future proof

Producten en materialen zo lang mogelijk delen, hergebruiken, herstellen en recyclen om meer waarde te creëren, dát is circul...

Lees verder