PS-vergadering over Wijzigingsverordening Omgevingsverordening, concept Friese Energievisie en het Pachtbeleid 2025
Afgelopen woensdag was er een lange PS-vergadering met als belangrijkste bespreekpunten de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening, de concept-Friese Energievisie en het Pachtbeleid 2025.
Voor meer energieopwek door lokale energiecoöperaties middels wind en zon komt meer ruimte. Daarnaast zullen ook plannen voor energiehubs en zonneparken die aansluiten op de stedelijke weefsels van woonkernen, zoals een plan voor een zonnepark bij de vliegbasis Leeuwarden en een energiehub bij Hallum.
De rechtse meerderheid in de Friese Staten wil meer aandacht voor kernenergie in de Friese energievisie. De voorstanders van kernenergie zien vooral mogelijkheden voor kleine kernreactoren, de zogenaamde SMR’s (Small Modular Reactor). Voor de PvdD is elke vorm van kernenergie onbespreekbaar. Zoals aangegeven in de inbreng brengt kernenergie grote risico’s met zich mee. Ook zorgen kernenergiecentrales voor afval dat honderduizenden jaren levensgevaarlijk blijft. En ook zal een keuze voor nieuwe kernenergie den overgang naar een groene energievoorziening vertragen. Bovendien is kernenergie extreem duur. Een kerncentrale kost vele miljarden euros, geld dat niet gestoken kan worden in energiebesparing en verduurzaming. De Statenfractie zal ook in de toekomst luid en duidelijk dit standpunt naar voren brengen.
Biogas op basis van mestvergisting is in de energievisie een van de dragers van duurzame energie. Mestvergisting is niet duurzaam en niet diervriendelijk. Als we kiezen voor mestvergisting, zeggen we “nee” tegen dierenwelzijn: koeien komen niet in de wei, miljoenen varkens blijven opgepropt op elkaar in kale hokken. Een motie van onze fractie met de titel 'Geen energietransitie ten koste van dierenwelzijn' werd ondanks de steun van GrienLinks en de SP door de rechtse meerderheid in de Staten verworpen. Ook voor dit onderwerp zullen wij blijvend aandacht vragen. Lees hier onze inbreng.
De Provincie Fryslân is eigenaar van plm. 2300 ha grond, bedoeld voor onder andere toekomstige ontwikkelingen en ruilgrond. Van deze gronden komt circa 1000 ha in aanmerking voor kortlopende pachtconstructies. In het lopende pachtbeleid dat dateert uit 2022 ligt de nadruk op het stimuleren van vergroening, biologisch landbouw en het verminderen van het gebruik van landbouwgif. De huidige coalitie wil vanaf 2025 af van deze voorkeursbepalingen. Lees hier onze motie Pachtbeleid. De meerderheid van de Staten volgt zoals gebruikelijk de voorstellen van het door BBB gedomineerde College van Gedeputeerde Staten. Zonder enige uitleg wordt het pachtbeleid veranderd: iedere vorm van evaluatie en onderbouwing ontbreekt. Hoezo betrouwbare overheid?
Lees hier onze volledige bijdrage.
Gerelateerd nieuws
Diervriendelijk? Kwestie van beschaving!
Menno Brouwer en Frederique Kosse waren te gast in gemeentehuis Utrecht voor een informatiebijeenkomst over diervriendelijk p...
Lees verderSymposium 'Sa kin't ek'
Een avond vol inspiratie en motivatie. Op uitnodiging van de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) was de Statenfractie op...
Lees verder