Toogdag Waddenzee


1 juli 2024

Stijn ten Hoeve (PvdD Statenfractie Groningen) en Frederique Kosse waren bij de Toogdag 2024 van Waddenfonds en Omgevingsberaad in het Friese Holwerd. Onderwerp van gesprek: niet wachten op hoog water. Voorzitter Arno Brok van het Omgevingsberaad was meteen duidelijk: in het Hoofdlijnenakkoord komt het woord ‘Wadden’ precies nul keer voor en ook onze natuur komt er bekaaid van af. Tot zover aandacht voor regio en platteland.

En dat terwijl klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft voor het Waddengebied. Katja Philippart van de Waddenacademie benoemde het verdwijnen van schelpdieren, garnalen en wadplaten en de negatieve gevolgen hiervan voor vissen, vogels en zeehonden. En de gevolgen zijn al zichtbaar: massale kokkelsterfte door temperatuurstijging.

En ook voor mensen in het Waddengebied zijn de gevolgen van klimaatverandering aanzienlijk: verzilting heeft impact op de landbouw, bodemdaling achter de dijk heeft gevolgen voor de veiligheid, beschikbaarheid zoet water wordt een groot probleem in de toekomst. Kortom, niets doen is geen optie.

Wat Statenfractie PvdD Fryslân betreft, krijgt behoud van de Waddenzee prioriteit. Net als alle initiatieven die zich hiervoor inzetten. Er is immers geen zee van tijd meer. Niet voor het leven in de Waddenzee, niet voor mensen die leven in het Waddengebied. Het is wél de hoogste tijd dat de Waddenzee rechten krijgt.

Gerelateerd nieuws

PS-vergadering over stikstof en PAS-melders

De Statenfracties van PvdD, SP en GrienLinks hebben in de vergadering van Provinciale Staten van woensdag 26 juni vergeefs vo...

Lees verder

Onderweg naar omslagpunt!

Onze Statenfractie was in het Friese Baaium op het boerenerf van Marten de Jongh en Anneke Terwisscha van Scheltinga. Daar or...

Lees verder