PS-verga­dering over stikstof en PAS-melders


27 juni 2024

De Statenfracties van PvdD, SP en GrienLinks hebben in de vergadering van Provinciale Staten van woensdag 26 juni vergeefs voorgesteld het agendapunt Beleidsbrief Prioritering uitgifte stikstofruimte van de agenda te halen. Dit omdat de brief nergens concreet is over de maatregelen voor natuurherstel en geen enkel perspectief biedt voor PAS-melders en hun gezinnen. Wat de Statenfracties betreft, komt er een nieuwe beleidsbrief waarbij zowel maatregelen voor natuurherstel als alternatieven in het Concept-Legalisatieprogramma PAS-melders plus een uitweg voor het handhavingsvraagstuk na medio 2025 worden meegenomen. Te verwachten was dat het dominante rechtse blok van de Staten hier niet mee in zou stemmen, en zo geschiede. Positief was dat de VVD fractie meestemde met genoemd voorstel.

Ondanks de juridische onhoudbaarheid van de oude Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), blijft een grote meerderheid van de Staten de zoektocht naar het bewandelen van geitenpaadjes zonder natuurherstel voortzetten. Weer wordt er dus door de coalitiepartijen niet geluisterd, niet naar andere politieke partijen en, wat veel verontrustender is, ook niet naar de wetenschap en juridische instituties als de Raad van State en de Landsadvocaat.

Stikstof is in de kern een ecologisch probleem. En geen juridisch probleem. Los het ecologische probleem op en je hebt meteen het juridische probleem opgelost. Andersom gaat niet lukken. Dat hebben de afgelopen decennia wel geleerd. Helaas dringt dat niet door bij de dominante heersende politieke stroming.

Een motie van onze fractie, samen met SP en GL, betreffende de instelling van een “Taskforce Perspectief PAS-melders & natuurherstel”, haalde het, zoals verwacht, niet. Een lichtpuntje zijn de 15 stemmen voor (PvdD, SP, GrienLinks, D66, PvdA, Steatelid Jonker en FNP). Deze motie betrof een oproep aan het College voor een verbrede aanpak voor PAS-melders, zoals ook de Minister van Natuur en Stikstof in een Kamerbrief, d.d. 12 april 2024, heeft geadviseerd en waarmee PAS-melders een alternatief wordt geboden zolang de natuur nog niet hersteld is. Het demissionaire Kabinet heeft, met de eindstreep in zicht, nog enkele miljarden euros beschikbaar gesteld voor onder meer een integrale aanpak van natuurherstel en legalisatie van PAS melders. Deze middelen gaan aan onze provincie voorbij wanneer de “on hold” gezette maatregelen voor natuurherstel uitblijven. De natuur is daarmee de grote verliezer evenals de PAS melders en uiteindelijk ook de burger.

Onze inhoudelijke bijdrage bij de behandeling van dit onderwerp is hier na te lezen.

Gerelateerd nieuws

Climate Chain

Van Hoek van Holland tot aan de Zeedijk in Fryslân: langs de Nederlandse kust stonden 50.000 mensen in rode kleding om aandac...

Lees verder

Toogdag Waddenzee

Stijn ten Hoeve (PvdD Statenfractie Groningen) en Frederique Kosse waren bij de Toogdag 2024 van Waddenfonds en Omgevingsbera...

Lees verder