Schrif­te­lijke vragen afschot damherten


Indiendatum: 18 dec. 2024

SCHRIFTELIJKE VRAGEN, ex artikel 42 Reglement van Orde

GS

Op 20 november jl heeft het College van Gedeputeerde Staten een vergunning aan de FBE (Faunabeheereenheid) verstrekt voor afschot van damherten in het gebied Oranjewoud-Katlijk e.o.. Voornaamste argument is dat de groeiende damhertenpopulatie de verkeersveiligheid te veel in gevaar brengt. Het afgelopen jaar werden volgens het College 33 aanrijdingen met motorvoertuigen geregistreerd. De cijfers over aanrijdingen met reeën en damherten (valwild) die de provincie hanteert zijn gebaseerd op gegevens uit het FRS (Fauna Registratie Systeem) van de FBE Fryslân. In opdracht van het College houdt de FBE Fryslân middels een valwildcoördinator alle valwildgegevens bij en integreert hierbij de gegevens uit verschillende bronnen, zoals Provinciale Waterstaat, de WBE’s (Wildbeheereenheden) en de politie.

In de toelichting op de verleende vergunning stelt GS dat uit een eerdere analyse van Provinciale Waterstaat gebleken is dat de valwildgegevens van Provinciale Waterstaat en van de FBE Fryslân het meest betrouwbaar zijn. De provincie krijgt twee keer per jaar de gegevens uit het FRS aangeleverd. Deze worden in een GIS Geografisch Informatie Systeem) verwerkt. Daarmee kan - zo stelt het College in de brief van 25 mei 2021, kenmerk 01882630 - een goed beeld gegeven worden van het aantal en van de locaties met valwild in de provincie.

Naar aanleiding hiervan stellen de fracties van PvdD, GrienLinks en SP de volgende vragen.

  1. Kan het College op basis van de gegevens van de FBE en Provinciale Waterstaat van de 33 ongevallen met damherten in 2023 per geval het volgende aangeven?
    a. De datum, het tijdstip en de exacte locatie
    b. De aard en de omvang van de schade per ongeval
    c. Het aantal meldingen van aanrijdingen met damherten in het gebied dat bij de politie is gemeld in de afgelopen 3 jaar
    d. De geschatte snelheid van het bij het ongeval betrokken voertuig
  2. a. Hoeveel schademeldingen van boeren en particulieren zijn er de afgelopen drie jaar geweest?
    b. Hoeveel schadevergoeding aan hoeveel melders is er de afgelopen drie jaar uitgekeerd?
  3. Op de website van de FBE blijkt nog steeds het jaarverslag over 2023 te ontbreken. Openbare actuele gegevens over betreffende het wildbeheer ontbreken dus nog steeds.
    a. Wat is de reden dat deze gegevens nog steeds ontbreken en wat zegt dit over het functioneren van de FBE?
    b. Is er ook een wettelijke termijn voor het openbaar maken van jaarstukken waar de FBE aan gehouden is? Zo ja, welke is dat?

Datum

18 december 2024

Menno Brouwer, PvdD

Hanneke Goede, SP

Elsa van der Hoek, GrienLinks

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Friese Integrale Visie Verkeersveiligheid

Lees verder