Schrif­te­lijke vragen FPLG


Indiendatum: 15 apr. 2024

SCHRIFTELIJKE VRAGEN, ex artikel 42 Reglement van Orde

Gericht aan

GS

Inleidende toelichting

Naar aanleiding van de commissie van 11 april jl. over het FPLG hebben wij de volgende vragen. Graag ontvangen we daar een reactie op, uiterlijk twee dagen vóór de PS-vergadering van 24 april a.s.

Vragen

  1. Welke onderdelen van het huidige concept-FPLG vallen niet onder de wettelijke taken? Indien u dit niet kunt beantwoorden op basis van het huidige concept, vragen we u deze vraag te beantwoorden op basis van het concept-programma van 27 juni 2023.
  2. Welke onderdelen van het huidige concept-FPLG vallen wel onder de wettelijke taken? Onder welke wetsbepalingen vallen deze onderdelen? Indien u dit niet kunt beantwoorden op basis van het huidige concept, vragen we u deze vraag te beantwoorden op basis van het concept-programma van 27 juni 2023.

Graag in uw antwoorden op vraag 1 en 2 in ieder geval aandacht besteden aan de onderwerpen brede welvaart, veenweideprogramma, aanpak funderingsproblematiek, groenblauwe dooradering, bossenstrategie en grondfonds.

  1. Bent u van mening dat een vitale landbouwsector onder een wettelijke taak valt en zo ja, onder welke wetsbepaling valt dit?
  2. Kunt u voor de onderdelen genoemd bij vraag 1 aangeven welke gelden we daarvoor (zullen of willen) ontvangen vanuit het Rijk, ervan uitgaande dat we deze onderdelen ook in de toekomst uit blijven voeren?

Indiener(s)

PvdD, Menno Brouwer

SP, Hanneke Goede

Datum

15 april 2024

Indiendatum: 15 apr. 2024
Antwoorddatum: 18 jun. 2024

Geachte mevrouw Goede en meneer Brouwer,

Met deze brief reageren wij op uw schriftelijke vragen op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde, binnengekomen op 15 april 2024.

Actuele informatie n.a.v. het Hoofdlijnenakkoord

De beantwoording van uw vragen is gebaseerd op de situatie voor het bekend worden van het hoofdlijnenakkoord op 16 mei jl. Op het moment van schrijven zijn de precieze gevolgen van de voornemens van de coalitie nog niet bekend. Het hoofdlijnenakkoord geeft aan de tijdelijke wet transitiefonds landelijk gebied in te trekken. Daarmee realiseert de coalitie een besparing op de meerjarige reservering voor dit fonds van € 20,5 miljard. Voor een deel (5 miljard gedurende 5 jaar en structureel 500 miljoen per jaar) komen er middelen terug voor agrarisch natuurbeheer en innovaties in de landbouw. Het is nog niet duidelijk of het ontwerp-NPLG doorgaat voor verdere behandeling. In het verlengde daarvan is het nog onduidelijk of van provincies nog steeds wordt verwacht een volgende versie van het gebiedsprogramma op te leveren voor 1 oktober 2024. Zodra hier meer informatie over is zullen wij uw Staten daarover informeren.

Uw inleiding:

Naar aanleiding van de commissie van 11 april jl. over het FPLG hebben wij de volgende vragen. Graag ontvangen we daar een reactie op, uiterlijk twee dagen voor de PS-vergadering van 24 april a.s..

Helaas is het ons niet gelukt om uw vragen te beantwoorden voor 24 april jl. zoals u gevraagd had. Tussen de ontvangst van uw vragen en 24 april jl. was er onvoldoende tijd om de beantwoording van uw vragen voor te bereiden en in een collegevergadering te bespreken en vast te stellen.

Op 5 april jl. hebben wij u een brief gestuurd waarin wij vragen hebben beantwoord van een aantal fracties over dit onderwerp. Omdat een aantal vragen die u nu stelt voor een deel overeenkomen met de vragen van 25 maart jl. willen wij u nogmaals wijzen op deze beantwoording en de daarbij gestuurde informatie. Wij denken dat u hier voor een groot deel antwoord kunt vinden op uw vragen en achtergrondinformatie tot uw beschikking heeft gekregen.

Uw vragen
Graag in uw antwoorden op vraag 1 en 2 in ieder geval aandacht besteden aan de onderwerpen brede welvaart, veenweideprogramma, aanpak funderingsproblematiek, groenblauwe dooradering, bossenstrategie en grondfonds.

Vraag 1:
Welke onderdelen van het huidige concept-FPLG vallen niet onder de wettelijke taken? Indien u dit niet kunt beantwoorden op basis van het huidige concept, vragen we u deze vraag te beantwoorden op basis van het conceptprogramma van 27 juni 2023.

Vraag 2:
Welke onderdelen van het huidige concept-FPLG vallen wel onder de wettelijke taken? Onder welke wetsbepalingen vallen deze onderdelen? lndien u dit niet kunt beantwoorden op basis van het huidige concept, vragen we u deze vraag te beantwoorden op basis van het conceptprogramma van 27 juni 2023.

Antwoord vraag 1 en 2:
Wettelijke taken en doelen conceptprogramma juni '23

Het opleveren van een eerste gebiedsprogramma (het FPLG) is een wettelijk vereiste.
Deze programma's kennen 3 pijlers; klimaat, water en natuur.

In hoofdstuk 1.1 van het ontwerp-NPLG wordt het juridisch kader geduid. Daarmee wordt de wettelijke context van het NPLG geschetst en daarmee ook de status van provinciale gebiedsprogramma's. In hoofdstuk 2 worden de doelen beschreven, wij willen u graag wijzen op de uitleg op de pagina's 20 en 21. Daar wordt onder Internationale verplichtingen met hoge ecologische en juridische urgentie aangegeven welke doelen de hoogste juridische prioriteit hebben. Het gaat dan vooral om wettelijke doelstellingen op Europees niveau.

Op het gebied van natuur zijn dat de Wet Natuurbescherming (inmiddels Omgevingswet) en de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (WSN) maar ook zijn er afspraken vastgelegd in het Natuurpact.

Voor klimaat en water gaat het dan om de Kaderrichtlijn Water (KRW), de Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR). Op nationaal niveau hebben we de Klimaatwet, het Nationaal Waterprogramma (NWP), Kaderrichtlijn Water Deelstroomgebied Rijn-Noord, het Overstromingsrisicobeheerplan en het Nationaal Deltaprogramma.

Vraag 3:
Bent u van mening dat een vitale landbouwsector onder een wettelijke taak valt en zo ja, onder welke wetsbepaling valt dit?

Antwoord vraag 3:
In het ontwerp-NPLG en de Handreiking wordt duidelijk gemaakt dat realisatie van de doelstellingen alleen in samenhang kan, dit leest u terug in hoofdstuk 2.5 van het ontwerp-NPLG. Het zorgen voor een vitaal platteland is een kerntaak van de provincie zoals overeengekomen in een tussen provincies en Rijk gesloten bestuursakkoord. Een wettelijke taak is het niet. Het ontwerp-NPLG beschrijft in alle onderdelen dat uitvoering van maatregelen grote gevolgen heeft voor de landbouwsector. Een groot deel van de doelen uit het NPLG (b.v. weidevogels, groenblauwe dooradering ect.) landen in het agrarisch gebied.

Wij zijn van mening dat realisatie van de wettelijke doelen niet gaat zonder de (sociaaleconomische) impact op de land bouwsector daarbij te betrekken. Het college stuurt op een realistisch gebiedsprogramma dat voorziet in het behalen van de doelen van het NPLG en die ervoor zorgen dat Fryslan ook in de toekomst een vitale landbouwsector heeft. De landbouwsector is nodig voor de realisatie van veel van de doelen die in het NPLG zijn opgenomen. Zonder beleid om de landbouwsector daarin te faciliteren en te ondersteunen zullen
veel doelen niet behaald worden.

Vraag 4:
Kunt u voor de onderdelen genoemd bij vraag 1 aangeven welke golden we daarvoor (zullen of willen) ontvangen van uit het Rijk, ervan uitgaande dat we deze onderdelen ook in de toekomst uit blijven voeren?

Antwoord vraag 4:
Bekostiging van uit te voeren maatregelen op basis van een goedgekeurd gebiedsprogramma was voorzien uit het Transitiefonds Landelijk Gebied. Zoals bekend zal de Tijdelijke wet hiervoor ingetrokken worden. Het is op dit moment onduidelijk of en hoe dit de opgave veranderen zal en hoe de financiering zal vorm za gaan krijgen.

Op basis van een eerste reservering is in januari een begrotingswijziging van het ministerie van LNV aangenomen. Daarmee is een eerste tranche van € 1,28 miljard beschikbaar gekomen voor realisatie van de eerste (koploper-)Maatregelpakketten. VVij zijn in afwachting van de definitieve beoordeling en de toekenning van een deel van dit bedrag aan Fryslan.

Ter informatie verwijzen wij u naar de website https://www.onslevendlandschap.nl. Hier
vindt u alle Rijksinformatie over het NPLG. Het ontwerp-NPLG vindt u hier:
https://www.rijksoverheid. nl/documenten/rapporten/2023/1 2/1 5/ontwerp-nplg.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen hongerige wolf

Lees verder

Schriftelijke vragen Grondslagen vergoeding wolvenschade

Lees verder