Inbreng bij motie vreemd “door jacht gewond geraakte katten”
Dank u wel voorzitter,
We weten allemaal: in onze provincie wordt ruim geschoten op katten. Niet alleen verwilderde katten worden doodgeschoten, maar er worden ook tal van huiskatten doodgeschoten. Zij blijken opeens vermist en zijn nooit meer teruggekomen. Men vond hen ook niet dood langs de weg.
Afgelopen augustus kwam tweemaal een melding van door jacht gewonde katten.Een huiskat uit Nijbeets. In spoeddienst voor behandeling bleek de linker voorpoot verbrijzeld, geen gevoel in de linker voorpoot. Overal hagelkorreltjes. Had in de sloot gelegen. Meerdere wondjes. En een huiskat uit Ureterp. De kat is een maand lang vermist geweest en heeft zich met gebroken achterpoot vol met maden en een lijf vol met hagel naar huis weten te slepen.
Wij hebben foto’s ontvangen van het Dierenziekenhuis in Drachten van deze twee huiskatten die ernstig gewond bij een dierenarts werden gebracht. Zie deze foto waar tal van verwondingen door hagel zijn te zien. Groot dierenleed en financiële schade voor de eigenaren. Om nog maar niet te spreken over wat er met je gebeurt bij het zo terugzien van je huisdier.
En daarom sta ik hier. Dit kan niet en dit mag niet weer gebeuren! Niet raak schieten en het op de vlucht gaande dier niet alsnog het genadeschot geven, maar gewond en wel aan zijn lot overlaten. Het aanschieten en gewond achterlaten van een kat wijst op een volstrekt onzorgvuldige uitoefening van de jacht. Dat is onacceptabel. Ook voor u, neem ik aan. Het is een strafbaar feit.
Deze twee voorbeelden zijn ons en u nu bekend geworden, maar wat weten we niet? Hoeveel katten hebben dit lot ook ondergaan en zijn niet ontdekt of teruggekomen, maar langzaam weggekwijnd. We weten het niet en komen het ook niet weten. Maar deze twee gevallen van ernstige verwonding wel.
Onaanvaardbaar!
Ik verzoek het College van Gedeputeerde Staten dan ook bij motie de desbetreffende aanwijzing tot nader orde per direct in te trekken en de betrokken partijen, waaronder in ieder geval de Faunabeheereenheid, hiervan in kennis te stellen.
Ik hoor graag een toezegging om in elk geval hierover een serieus gesprek aan te gaan met de Faunabeheereenheid.
Interessant voor jou
Inbreng bij de Beleidsbrief Leefbaarheid
Lees verderInbreng bij Agenda 2028
Lees verder