Kwaliteit grond­water baart zorgen


16 januari 2017

Vijftien procent van het geteste grondwater buiten grondwaterbeschermingsgebieden in Fryslân overschrijdt de normen voor stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd provinciaal rapport.

In het grondwater zijn diverse geneesmiddelen (o.a. anticonceptie, pijnstillers, antibiotica), bestrijdingsmiddelen (o.a. Glyfosaat, Tolylfluanine, Bromacil, Bentazon) en andere chemische stoffen (o.a. vlamvertragers, weekmakers, benzine) aangetroffen. Van veel van deze stoffen is niet bekend in welke hoeveelheden ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook is vaak niet duidelijk wat de bron is van de vervuiling.

De Partij voor de Dieren heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Sietske Poepjes. De partij geeft aan zich zorgen te maken over de kwaliteit van het grondwater en wil van de gedeputeerde weten welke maatregelen worden getroffen.

De Partij voor de Dieren pleit zelf voor een preventieve aanpak, zodat meer vervuiling wordt voorkomen en de kwaliteit van het grondwater op den duur weer zal verbeteren. Statenlid Rinie van der Zanden: “Onze fractie is geschrokken van de uitkomst van het rapport. Een normoverschrijding in 15% van de monsters is wat ons betreft onacceptabel.”

De schriftelijke vragen zijn hier na te lezen.

Rinie van der Zanden heeft over dit onderwerp een interview gegeven bij Omrop Fryslân. Dat is hier na te luisteren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil aanpak roofvogelvervolging

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie zich serieus gaat inzetten om de roofvogelvervolging in Fryslân aan te pakken. ...

Lees verder

Petitie voor Schaapsherder Sam Westra

In slechts enkele dagen kreeg Aukje Hiemstra een kleine 4000 handtekeningen voor haar petitie om schaapsherder Sam Westra en ...

Lees verder