Succes! Provincie gaat pesti­ci­den­ge­bruik terug­dringen


28 oktober 2021

Gisteren heeft een meerderheid van de Provinciale Staten een omvangrijk plan omarmd om het gebruik van pesticiden in Fryslân terug te dringen. Daarmee is een schone en gezonde leefomgeving een stap dichterbij gekomen. Het plan was een voorstel van zeven partijen: GrienLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, FNP en 50PLUS.

Om hiervoor een meerderheid te verkrijgen moest ons aanvankelijke voorstel wel worden afgezwakt. Ons doel om in 2030 volledig vrij te zijn van pesticidengebruik werd voor de landbouw en de tuinbouw niet realistisch en niet haalbaar geacht. We gingen mee met een voorstel van het CDA om dit doel te wijzigen naar ‘nagenoeg geen uitstoot meer van pesticiden’.

De provincie gaat nu met een brede aanpak inzetten op het terugdringen van het pesticidengebruik en begint met zichzelf. Het mag niet meer op eigen grond worden gebruikt. Naast het gebruik van de land- en tuinbouw wordt ook voor gemeenten, het bedrijfsleven en particulieren een aanpak uitgewerkt om het gebruik te verminderen.

Klik hier voor onze inbreng bij het voorstel.