Vragen over villa's in weide­vo­gel­gebied


10 augustus 2020

Grote zorgen om weidevogels

Een vastgoedbedrijf uit Heerenveen wil ruim 40 recreatievilla’s bouwen in Balk, op een terrein dat deels valt binnen een van de meest succesvolle weidevogelkansgebieden van Fryslân. Een gebied waar de grutto, de kieviet en de leeuwerik het goed doen. De Vogelwacht Balk en omstreken heeft bij de gemeente protest aangetekend tegen deze plannen. De statenfractie van de Partij voor de Dieren stelt vragen hierover aan de gedeputeerde.

Onlangs nog heeft de provincie Fryslân een brief gestuurd naar de president en de premier van Portugal met als doel om de bouw van een vliegveld midden in een belangrijk gebied voor de in het najaar zuidwaarts trekkende grutto’s te keren. In die brief wordt duidelijk gemaakt dat de grutto dreigt uit te sterven en dat Fryslân ieder jaar zo’n 15 miljoen steekt in het redden van de weidevogels. De gedeputeerde was zelfs bereid naar Portugal af te reizen om persoonlijk een petitie met 40.000 handtekeningen te overhandigen. Maar vanwege het Coronavirus kon dat niet doorgaan.

De Partij voor de Dieren vraagt natuurgedeputeerde Hoogland om, net zoals hij deed in Portugal, ook in eigen provincie met de Wet Natuurbescherming in de hand nadrukkelijker op te komen voor het behoud van de weidevogels. Het aantal weidevogels staat immers op een historisch dieptepunt. Het is onvoorstelbaar dat de weidevogel er straks niet meer is, maar dit doembeeld lijkt werkelijkheid te worden wanneer ook het alsmaar verder afknabbelen van waardevol weidevogelgebied steeds maar doorgaat.

Lees de schriftelijke vragen hier na.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vergadering over windenergie, circulaire economie en natuur

Vandaag was de laatste Friese Statenvergadering voor het zomerreces. Een van de agendapunten was het vaststellen van de evalu...

Lees verder

PS vergadering 16 september

Vandaag spraken Provinciale Staten over de omgevingsvisie: een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysiek...

Lees verder